In het boek “Remotie. Een stap terug is een stap vooruit” doorbreken Tanja Verheyen en Bob Vermeir het taboe op “demotie”, het tegengestelde van promotie. Remotie doorbreekt het taboe, rekent af met de vooroordelen en toont hoe je succesvol een stap terug zet in je carrière. Stijgen en dalen in je carrière, het is maar hoe je dat bekijkt.

 Actua & what's up?


2 juni 2016 - Seminarie Philips Eindhoven: "Je carrière wenden? Wat denk je ervan?"


125 medewerkers van Philips in Nederland namen deel aan het seminarie over carrièrewendingen; met een lezing van Tanja Verheyen en Bob Vermeir. Een getuigenis van CEO Peter Leyman (ex-Volvo, nu Ryhove) en Regina Nieboer (Philips). Met veel interactie en discussie. Meteen is bij Philips het taboe op carrièrewendingen doorbroken.
Klik hier voor meer foto's.


5 april 2016 - De Tijd - Een op de drie Belgen riskeert stapje terug
In een artikel in De Tijd vertelt Tanja Verheyen over haar doctoraat en haar leerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Een op de drie hoogopgeleide Belgen riskeert een professioneel stapje terug. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn."3 november 2015 - Volle zaal voor geanimeerde lezing in Amsterdam !

Dinsdag 3 november 2015 was een belangrijke dag voor PROUD@UWV, de vereniging van "oudere" werknemers bij UWV. De leden reikten een prijs uit aan de meest verdienstelijke manager én ze kregen een zeer geanimeerde lezing over remotie.

PROUD@UWV Amsterdam

(Foto's Evert Bruinekool en Bob Vermeir)

UWV is de Nederlandse overheidsinstelling "Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen", vergelijkbaar met de Belgische RVA en het RIZIV. Er werken 20.000 personeelsleden, verspreid over heel Nederland.

Er was al een vereniging van jongere werknemers binnen de overheidsinstelling; en sinds een jaar is er nu ook PROUD@UWV, de tegenhanger voor ... meer ervaren collega's. De vereniging telt nu al 1.400 leden, verspreid over heel Nederland.

De eerste verjaardag werd gevierd met een prijs voor Karel Jansen, de manager die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor 50-plussers. Die kreeg naast een mooi kunstwerk vooral erkenning binnen de organisatie. 'Omdat hij uitgaat van de kracht van de medewerker, ongeacht leeftijd. Wat geeft iemand energie én hoe kan die het beste bijgedragen aan het UWV-resultaat. Daarbij weet hij generaties te verbinden en heeft hij oog voor diversiteit', aldus de jury.

Met dank aan een zeer betrokken publiek werd het een zeer geanimeerde en gewaardeerde lezing over ons boek "Remotie". De tweets spreken voor zich!16 oktober 2015 - Herdruk boek klaar!
Goed nieuws ! Het boek "Remotie. Een stap terug is een stap vooruit" is opnieuw beschikbaar.
Met nu al nieuwe bestellingen van een congresorganisator in Brussel en een opleidingsinstelling uit Gent. Met bestellingen oa uit Eindhoven. De interesse blijft! En dus was de beslissing om een herdruk te bestellen snel gemaakt.
Binnenkort geven we lezingen bij een overheidsinstelling in Amsterdam, bij organisaties in Brussel, een scholengroep in West-Vlaanderen en bedrijven in Gent. Ook de interesse van individuele lezers blijft groot.

Het doet ons deugd om te zien dan we nog altijd mensen en HR-afdelingen kunnen inspireren met onze lezingen en ons boek.

Iedereen bedankt om verder het taboe op carrièrewendingen te doorbreken!

30 september 2015 - Boek helemaal uitverkocht !!
Nadat ons boek "Remotie. Een stap terug is een stap vooruit" uitverkocht was bij onze uitgever Kluwer, is onze voorraad nu ook helemaal de deur uit. Maar geen nood over enkele weken zijn er nieuwe exemplaren beschikbaar.

Demotie & remotie blijven in de actualiteit. De zoektocht van minister van werk Kris Peeters naar "werkbaar werk", de discussie over het optrekken van de pensioenleeftijd, het antwoord op de vele burn outs, of gewoonweg mensen die iets anders willen,... carrièrewendingen zijn van alle dag. Daarom zijn we blij met de blijvende vraag naar ons boek, naar de lezingen en de workshops.

Wil je een boek bestellen, dan reserveren we dat graag. Stuur een mailtje naar tanja.verheyen@remotie.be of bob.vermeir@remotie.be We brengen je dan persoonlijk op de hoogte wanneer de nieuwste herdruk klaar is.

15 september 2015 - Inspirerende avond gehad bij VOV Lerend Netwerk
Voor de gelegenheid waren we te gast bij Peter Leyman in het maatwerkbedrijf Ryhove in Merelbeke. Het lerend netwerk VOV bleek een uitermate gemotiveerd en geëngageerd publiek te zijn. Het werd een workshop met vele vragen, kritische bemerkingen en opbouwende tips. Peter Leyman zorgde voor een beklijvend moment in de vorm van een persoonlijke getuigenis. Brigitte Ballings (ING) vertelde over haar carrièrewending en hoe ze dat succesvol heeft aangepakt, met ons boek in de hand blijkbaar. (Bedankt voor het compliment, Brigitte!)

Lesley Arens en VOV Lerend Netwerk, bedankt voor het enthousiasme waarmee jullie deze avond organiseerden. Samen het taboe doorbreken. Deze zeer gemotiveerde groep neemt de aanbevelingen mee. Benieuwd of ze er nu ook mee aan de slag gaan in hun bedrijven.


18 december 2014 - Lezing bij de Federale Overheidsdienst Financien

400 leidinggevenden van de FOD Financien hebben een studiedag over "change" gehouden. Wat is impact van veranderen? Hoe moeten we veranderen? Hoe moeten we omgaan met verandering?

Tanja Verheyen en Bob Vermeir openden de dag met een lezing over carrièrewendingen. Wat zijn de gevolgen van een remotie? Wat zijn de opportuniteiten voor de werkgever en de werkgever?

Tanja: "We hebben onze lezing op maat van de FOD uitgewerkt met nogal wat interactie met de zaal. In deze lezing zaten ook al nieuwe interviews met respondenten uit ons tweede boek, dat we op dit moment aan het voorbereiden zijn." 


24 juni 2014 - VNO-VCM-congres Rotterdam: "Carrièrewending, vloek of zegen?"


VNO-NCW Rotterdam is de invloedrijkste regionale netwerkorganisatie voor ondernemers in Nederland. Het VNO-VCM organiseerde op 24 juni een bijeenkomst onder de noemer “Carrièrewending, een vloek of een zegen”, met een keynote speech van Bob Vermeir en van Hans de Ruiter, HR directeur Heineken Nederland.
Voor meer info & foto's: klik hier.


15 april 2014 - De Standaard: "De tol van de roeping"

De Standaard bespreekt een essay van de Amerikaanse kunsthistorica Miya Tokumitsu. Die vindt het niet per se een goed idee om je passie te volgen. ‘In the name of love’, haar essay over dat onderwerp, lokte tot haar verbazing een storm van reacties uit. Tanja Verheyen geeft commentaar. 

17 februari 2014 - HR Square, dossier "demotie of remotie"

"Het debat over langer werken is volop aan de gang. Demotie heeft daar zeker een plaats in", schrijft HR Square in een dossier over demotie. "Is demotie, bijvoorbeeld, een instrument om een langere loopbaan vlot te trekken?"
In het themanummer komen naast ons boek, ook een advocaat, een werkgever, een HR-manager, een directeur en een HR-medewerker aan bod. Een artikelenreeks met een zeer gevarieerde kijk op demotie en remotie. 
2014-02 HR Square 2014-02 HR Square


18-19-20 oktober 2013 - Workshop op de Leadersmeeting@Paris
 
Op de jaarlijkse Leaders Meeting in Parijs wisselen 100 Belgische CEO's ideeën uit. Deze editie focust op de vraag of we onze limieten bereikt hebben. De antwoorden komen van sprekers uit verschillende disciplines, waaronder Europees President Herman Van Rompuy, Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, Eric Van Zele (CEO Barco), Patrick De Maeseneire (CEO Adecco), Isabel Albers (hoofdredactrice De Tijd), Beethoven biograaf Jan Caeyers,... In dat eminente gezelschap hebben we samen met Peter Leyman een workshop geleid over "Remotie".
De organisatie is in handen van Bepublic (www.bepublic.be), experts in public relations, public affairs en corporate communication.
 
Samengevat:
 
LEADERSMEETING@PARIS is a 3 day get together of Belgian business leaders, politicians and inspiring people from the cultural and academic world.
For our fifth edition we would like to bring our guests together around the theme “Have the Limits Been Reached?” In all sectors and on all levels of our society - government, business, arts - the question of whether we have reached the limits is put. Can we keep growing; can everything always continue to get better, bigger, and prettier? Or has the time come to realize that we are going to have to change our approach? We will present ten top speakers, who, each with regard to their respective fields, will share their insights into this theme with our guests. Each of the guest speakers is a precursor in his/her own field, be it business, sports, public life or the art scene.
To ensure your guests can exchange views and build relationships with all participants, we are targeting a maximum of 120 people from the Belgian business community. All guests have a management position (C-level) within their organisation.

21 februari 2013 - GEZOCHT: HR-managers met een mening!

Weet u wat demotie is? Heeft u hierop een duidelijke visie en heeft u er eventueel al ervaring mee in uw eigen bedrijf of omgeving? Kan u die visie ook duidelijk uitdrukken? Heeft u zin in een boeiend gesprek met drie andere collega’s over dit thema? Dan bent u de geknipte persoon waarnaar Tanja Verheyen op zoek is.
 
HR-verantwoordelijken gezocht voor doctoraat over remotie
 
Tanja Verheyen (VUB) is in het kader van haar doctoraat over demotie op zoek naar HR-managers voor focusgroepinterviews. Dit zijn interviews met vier personen tegelijkertijd. Zo’n gesprek duurt maximum 2 uur en vindt plaats op de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek. Indien u interesse heeft, kan u uw naam doormailen naar Tanja.verheyen@vub.ac.be of bellen op het nummer 0472/90.46.21

Concrete informatie rond data en uren volgen dan snel.

Alvast hartelijk dank!


19 februari 2013 - De Madammen van Radio2 roepen de hulp in van Tanja Verheyen en Bob Vermeir
 
Herbeluister het interview: klik hier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 februari 2013 - Boek "Remotie" op long list "Managementboek van het jaar" in Nederland
 
Dat is nog eens een fijne mail om te ontvangen. De jury van de verkiezing van managementboek van het jaar heeft ons boek "Remotie. Een stap terug is een stap vooruit" op de longlist gezet.
 
"De jury beoordeelde ongeveer 250 managementboeken, wat heeft geresulteerd in een lijst met 64 kanshebbers. Vernieuwende, uitdagende en leerzame boeken, waarvan uiteindelijk het beste boek gekroond wordt tot Managementboek van het Jaar 2013."
 
 
De discussie over demotie woedt ook in Nederland volop. Recent nog naar aanleiding van de beslissing van softwarebedrijf Capgemini om een loonsvermindering af te spreken (of af te dwingen, volgens sommigen).
 
Nrc.nl schrijft op 8/01/13: "In het afgelopen jaar zijn in zes van de 385 cao-akkoorden expliciet afspraken gemaakt over demotie. Het gaat met name om bedrijven in de financiële dienstverlening, zoals ABN Amro en SNS Reaal. Volgens het artikel is demotie één van de laatste arbeidsmarkttaboes en staan vakbonden niet te trappelen het beloningsbeleid nu te herzien, omdat ze al veel verworven rechten van met name oudere werknemers hebben zien afbrokkelen." (voor het hele artikel: klik hier)
 
Via de website managementboek.nl is ons boek ook in Nederland te koop. Sinds 2003 verkiest de site jaarlijks het boek van het jaar. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 18 maart 2013 in De Rode Hoed in Amsterdam.
 
"De Rode Hoed is op deze avond een feestelijke ontmoetingsplaats voor auteurs, uitgevers en lezers van boeken die op zoveel momenten in het jaar managers en professionals ten dienste staan. De winnaar ontvangt een bronzen beeld, ontworpen door beeldhouwster Riky van Lint."
 
Voor meer info over "Managementboek van het jaar 2013": klik hier
De longlist van genomineerden: klik hier

30 januari 2013 - Knack over Burn-out en demotie
 
 
Hoewel demotie geen 1 op 1 relatie heeft met burn-out, kan er wel een verband zijn. Tanja Verheyen in Knack: "Het is niet dat de slachtoffers hun competenties verliezen. Het blijven toppers, ook als ze door omstandigheden een time-out moeten inlassen. Vergelijk het met een goede auto. Die doe je toch ook niet weg als er een probleempje met de batterij is?"
 
Meer info: klik hier
Lees het volledige artikel op onze mediapagina: klik hier
 

16 januari 2013 - artikel over Remotie in Het Financieele Dagblad
Naar aanleiding van de commotie in Nederland over de gelijkschakeling van de lonen van jongere en oudere werknemers, publiceerde Het Financieele Dagblad (NL) een interview over ons boek. Lees hier het artikel.
 
 

9 november 2012 - Inspiratiesessie bij Kadergroeping Elia

 
 
 
 
 
 
 
Op vrijdag 9 november 2012 gaven we een lezing voor de kadergroepering van Elia, beheerder van het hoogspanningsnet in ons land.

Meer foto's en info: klik hier

 

17 oktober 2012 - Demotie, koude douche voor vele politici
Patrick Janssens (Antwerpen), Antoine Denert (Kruibeke), Stefaan De Clerck (Kortrijk), Philippe Moureaux (Sint-Jans-Molenbeeck), Gaëtan Van Goidsenhoven (Anderlecht), …
 
 
De lijst gedemoveerde politici na 14/10/12 is schier eindeloos. Politiek is misschien wel het enige beroep waar “demotie” zit ingebakken.
Lees de volledige tekst op onze blog.
 

13 juni 2012 - Opiniestuk De Tijd:
"Respectvolle demotie als oplossing voor de vergrijzing"
Stefaan Michielsen van De Tijd (12/06/12) had een punt met zijn commentaarstuk rond langer werken gisteren, maar hij ging wat kort door de bocht. Negatieve vooroordelen tegenover oudere werknemers, te weinig kennis van de nefaste invloed van maatschappelijk dominante opvattingen en te weinig visie en moed van werkgevers overschaduwen het hele debat.
Voor de volledige tekst van
ons opiniestuk in De Tijd (13/06/12): klik hier.
 

7 mei 2012 - Pittige open lezing in bib Dendermonde

Meer volk dan verwacht, meer discussie dan gehoopt. Grote betrokkenheid van aanwezigen, veel uitwisseling van ervaringen.
 
Rijke levenslessen van gasten, tips van HR-deskundigen in de zaal.
 
Fijn napraten bij een glas. Leerrijke avond voor de aanwezigen en ook voor ons. Oh ja, en een schitterende locatie. Proficiat voor de architect van de mooiste bibliotheek van het land.
Voor meer info : klik hier
 

28 maart 2012 - Remotie bij BFO

Samen met Peter Leyman gaf Bob Vermeir op woensdag 28 maart een lezing bij BFO, in de opera van Gent.

 
 
Voor meer info : klik hier

14 maart 2012 - Remotie op boekencocktail bij VOKA

 
VOKA organiseerde een lezing over Remotie in De Wijnkamer. Eerst was er een lezing over ons boek, daarna een getuigenis van ondernemer Guy Mariën. Hoe en waarom gaf hij een nieuwe wending aan zijn carrière?

Voor een verslag en foto's : klik hier


En welke generatie is de klos?

 

Dat je carrière per definitie in stijgende lijn gaat, met jaar na jaar promotie en daarbij horende loonsverhoging is acherhaald. Maar iemand zal de rekening hiervoor moeten betalen. Wie ?

 
 
Lees de hele tekst op onze blog.


16/02/12 - Lezing Provinciebestuur Antwerpen

Opmerkelijke conclusie van lezing: de discussie is niet de verschuiving van de pensioenleeftijd, wel hoe we allemaal langer aan het werk zullen blijven. Demotie en carrièrewendingen komen dan zeker ter sprake bij de sociale partners.
 
Voor fotoverslag : klik hier.


12/02/12 - Stijgen en dalen : niets is wat het lijkt

“Je wordt nooit meer wat je was”, is de titel van een artikel in DS weekblad van 11/02/12.
Het gaat over de carrièrewendingen van topsporters en hoe moeilijk het valt om na de roem in de schaduw te gaan staan. Die carrièrewending hebben wij demotie genoemd, een stapje terug zetten op de hiërarchische ladder.
Heel wat van de miserie rond demotie zouden we kunnen oplossen door een mentaliteits”wending”. Hoe meer we blijven denken dat carrières per definitie lineair stijgend zijn en hoe meer we “dalen” blijven associëren met mislukken, hoe ongelukkiger we zullen blijven.
Lees verder : klik hier


Oudere teksten vind je op onze blog.

 

OPNIEUW BESCHIKBAAR

Het boek!

Carrières gaan niet altijd in stijgende lijn en waarom zou dat ook? Elke dag zetten mensen in zovele bedrijven een stap terug, vrijwillig of gedwongen. Dit is het eerste boek in België over dit fenomeen waarover mensen liever niet praten, maar het wel meemaken.

 
 
14 getuigen vertellen open over hun carrièrewending en hoe ze dat doorstaan hebben, onder wie Fernand Koekelberg (ex-hoofd van de Federale politie), Peter Leyman (ex-Volvo, ex-volksvertegenwoordiger en ex-Voka), Mimi Lamote (ex-C&A, ex-E5-mode, nu VP Grandvision) en Ludo Busschots (acteur Windkracht10 en producer Flikken).
 
 
Het boek brengt haarfijn in kaart welk proces iedereen doorloopt tijdens een carrièrewending.
 
Daarvoor laten de auteurs psychologen, coaches, consultants en advocaten aan het woord. Samen met hen doorbreken ze het taboe dat vandaag op demotie rust.
 
Meteen breken de auteurs een lans voor de term “remotie” : die is niet stigmatiserend en stelt dat een demotie niet negatief moet uitdraaien. Mits de juiste aanpak betekent een stap terug dan ook een stap vooruit.
 
Het boek is uitgegeven bij Kluwer en ligt in de boekhandel (Standaard Boekenhandel, Acco, J. Story Scientia Gent,...). Je kan het ook hier bestellen en thuis geleverd krijgen.
 
 
Bij het boek hoort ook een lezing van de auteurs, eventueel aangevuld met een getuigenis en/of debat. Klik hier voor meer info