De lezingen‎ > ‎

Fotoalbum lezingen

2 juni 2016 - Philips Eindhoven doorbreekt het taboe op demotie!

125 medewerkers van Philips in Nederland namen deel aan het seminarie over carrièrewendingen; met een lezing van Tanja Verheyen en Bob Vermeir. Een getuigenis van CEO Peter Leyman (ex-Volvo, nu Ryhove) en Regina Nieboer (Philips). Met veel interactie en discussie. Meteen is bij Philips het taboe op carrièrewendingen doorbroken.

Meer info over de lezingen: tanja.verheyen@remotie.be


3 november 2015 - Volle zaal voor geanimeerde lezing in Amsterdam !

Dinsdag 3 november 2015 was een belangrijke dag voor PROUD@UWV, de vereniging van "oudere" werknemers bij UWV. De leden reikten een prijs uit aan de meest verdienstelijke manager én ze kregen een zeer geanimeerde lezing over remotie.

UWV is de Nederlandse overheidsinstelling "Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen", vergelijkbaar met de Belgische RVA en het RIZIV. Er werken 20.000 personeelsleden, verspreid over heel Nederland.

Er was al een vereniging van jongere werknemers binnen de overheidsinstelling; en sinds een jaar is er nu ook PROUD@UWV, de tegenhanger voor ... meer ervaren collega's. De vereniging telt nu al 1.400 leden, verspreid over heel Nederland.

De eerste verjaardag werd gevierd met een prijs voor Karel Jansen, de manager die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor 50-plussers. Die kreeg naast een mooi kunstwerk vooral erkenning binnen de organisatie. 'Omdat hij uitgaat van de kracht van de medewerker, ongeacht leeftijd. Wat geeft iemand energie én hoe kan die het beste bijgedragen aan het UWV-resultaat. Daarbij weet hij generaties te verbinden en heeft hij oog voor diversiteit', aldus de jury.

Met dank aan een zeer betrokken publiek werd het een zeer geanimeerde en gewaardeerde lezing over ons boek "Remotie". De tweets spreken voor zich!

(Foto's Evert Bruinekool en Bob Vermeir)


15 september 2015 - Inspirerende avond gehad bij VOV Lerend Netwerk

Voor de gelegenheid waren we te gast bij Peter Leyman in het maatwerkbedrijf Ryhove in Merelbeke. Het lerend netwerk VOV bleek een uitermate gemotiveerd en geëngageerd publiek te zijn. Het werd een workshop met vele vragen, kritische bemerkingen en opbouwende tips. Peter Leyman zorgde voor een beklijvend moment in de vorm van een persoonlijke getuigenis. Brigitte Ballings (ING) vertelde over haar carrièrewending en hoe ze dat succesvol heeft aangepakt, met ons boek in de hand blijkbaar. (Bedankt voor het compliment, Brigitte!)

Lesley Arens en VOV Lerend Netwerk, bedankt voor het enthousiasme waarmee jullie deze avond organiseerden. Samen het taboe doorbreken. Deze zeer gemotiveerde groep neemt de aanbevelingen mee. Benieuwd of ze er nu ook mee aan de slag gaan in hun bedrijven.


18 december 2014 - Lezing bij de Federale Overheidsdienst Financien


400 leidinggevenden van de FOD Financien hebben een studiedag over "change" gehouden. Wat is impact van veranderen? Hoe moeten we veranderen? Hoe moeten we omgaan met verandering?

Tanja Verheyen en Bob Vermeir openden de dag met een lezing over carrièrewendingen. Wat zijn de gevolgen van een remotie? Wat zijn de opportuniteiten voor de werkgever en de werkgever?

Tanja: "We hebben onze lezing op maat van de FOD uitgewerkt met nogal wat interactie met de zaal. In deze lezing zaten ook al nieuwe interviews met respondenten uit ons tweede boek, dat we op dit moment aan het voorbereiden zijn." 24 juni 2014 - Keynote bij VNO-VCM Rotterdam : "Carrièrewending, een vloek of zegen?"


Het VNO-VCM Rotterdam organiseerde op 24 juni een bijeenkomst onder de noemer “Carrièrewending, een vloek of een zegen”, met een keynote speech van Bob Vermeir en van Hans de Ruiter, HR directeur Heineken Nederland. 

VNO-NCW is de grootste en invloedrijkste netwerkorganisatie voor ondernemers in Nederland. Het is een lobby-organisatie die zich sterk maakt voor een goed ondernemings- en investeringsklimaat en de gemeenschappelijke belangen van het Nederlandse bedrijfsleven behartigt op zowel nationaal als internationaal niveau. 

VNO-NCW is gevestigd in de Malietoren in Den Haag en heeft daarnaast een bureau in Brussel. Er zijn vijf regionale werkgeversverenigingen aan VNO-NCW verbonden.

9 november 2012 - Inspiratiesessie bij Kadergroepering Elia

Op vrijdag 9 november 2012 gaven we een lezing voor de kadergroepering van Elia, beheerder van het hoogspanningsnet in ons land.
 
Een 30-tal kaderleden kwamen luisteren naar een uiteenzetting over demotie en remotie. Voorzitter van de Kadergroepering ir. Eric Cloet en Wim Strickx, head of human resources, leidden onze lezing in.
 
Het werd een verhaal over promoveren en hoe dicht dat vaak staat tegen demoveren. Want wie geeft jou de garantie dat die ene promotie voor jou de juiste is? En als je je vergist, ga je demoveren?
Zo simpel ligt het natuurlijk niet. Heel wat obstakels, als maatschappelijke dominante opvattingen en het, soms krampachtig, vastklampen aan status en titels, staan in de weg.

Ook nadien, bij het drankje, het broodje en ons boek, werd hier nog geanimeerd over nagepraat. Een inspirerende sessie zowel voor de kaderleden als de auteurs.


7/05/12 - Lezing en pittig debat in bib Dendermonde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 


28/03/12 - Lezing bij BFO in de opera van GentOnder de noemer "Speakers Corner" houdt vermogensadviseur BFO een ronde van Vlaanderen met interne en externe sprekers over actuele thema's. De inspirationele sessies vinden telkens plaats op een opmerkelijke locatie. 
 
Na de inleidende lezing van Bob Vermeir en de openhartige getuigenis van Peter Leyman waren er spontaan vele vragen vanuit het publiek. Een 80-tal aanwezigen in de Gentse Opera reageerde uitermate positief op de lezing. "Je leest erover in de krant, maar je staat niet stil bij de gevolgen voor jezelf en je carrière" vertelde iemand achteraf. 


 
 
 


22/03/12 - Lezing bij International Club of Flanders
(nog aan te vullen)
 
 

22/03/12 - Twee werkateliers op het congres van de directeurs van het basisonderwijs van het bisdom Antwerpen
Drie dagen lang zaten de directeurs van het basisonderwijs van het bisdom Antwerpen in Houffalize voor hun jaarlijks congres. Bij het diner getuigde Peter Leyman over zijn carrièrewendingen. De dag erna gaven Bob en Tanja twee werkwinkels over remotie.
 
Aangezien de personeelsleden in het onderwijs twee jaar langer zullen moeten werken voor ze met pensioen kunnen, stelden Bob en Tanja hen de vraag hoe ze dat gaan doen. Frappant was het antwoord van de deelnemers.
 
Een aantal waren best tevreden als directeur en zullen dus gewoon twee jaar langer blijven werken. Maar anderen zagen zich - in de laatste jaren van hun carrière - opnieuw voor de klas staan. Daar waar het allemaal begonnen is, daar waar hun passie ligt. Alleen ... binnen het onderwijs is dat eigenlijk praktisch niet mogelijk, stelden de deelnemers vast.
 
Als minister van onderwijs Pascal Smet de directeurs langer aan het werk wil houden, is vooral de vraag "hoe gaan we dat doen" belangrijk. Want niet elke directeur of leerkracht zal in staat zijn om er nog twee jaar bij te doen. En iedereen inzetten als coach van jonge leerkrachten of in de administratie is ook niet mogelijk. Tja, ... nog werk aan de winkel!
 

14/03/12 - Lezing bij VOKA-Oost-Vlaanderen

Een klein maar fijn publiek in "De Wijnkamer" in Dendermonde waar niet alleen Bob Vermeir en Tanja Verheyen  spraken, maar ook gastheer Guy Mariën getuigde over zijn carrièrewendingen.

 

Na de lezing en de getuigenis ontspon zich een lange en uitermate boeiende discussie over de hete hangijzers in de HR-sector en de mogelijkheden om die aan te pakken. Vanuit de praktijkervaring van de aanwezigen hebben we gemerkt dat demotie in de bedrijven echt wel aan de orde is, al geeft iedereen er een eigen naam aan. Dat bevestigt dus nogmaals dat demotie als woord een taboe is, maar dat het in realiteit in elk bedrijf voorkomt.

 

 
 
 
 

5/03/12 - Lezing bij Toastmasters Brussel (Engelstalig)
 
"Toastmasters Atomium is een tweetalig club (engels, nederlands) in Brussel waar mensen zich verder verdiepen in het geven van speeches. Bob Vermeir was zo vriendelijk om als special guest op te treden en te praten over zijn nieuwste boek “Remotion”.
 
De toeschouwers waren niet alleen onder de indruk van de vlotte Engelstalige presentatie van Bob maar waren vooral overdonderd door zijn beklijvend verhaal. Bob wist op een sterke manier duidelijk te maken dat het de hoogtste tijd werd om een bestaand taboe: DEMOTIE, te doorbreken. Demotie is inderdaad een fenomeen waar in de huidige economische omstandigheden heel wat mensen mee te maken krijgen. Dit betekent voor velen een enorme klap maar het is tot op vandaag niet echt bespreekbaar.

Met voorbeelden en sterke quotes maakte Bob duidelijk hoe deze Demotie nu niet per se negatief hoeft te zijn maar kan omgebogen worden tot iets positiefs en hoe het kan leiden tot een echte persoonlijke Remotie.
 
Een Remotie die de persoon een nieuw elan geeft en een perspectief naar de toekomst toe.
 
Bob Vermeir en Tanja Verheyen bieden een stappenplan aan en wijst de weg van een pijnlijke Demotie naar een waardevolle en persoonlijke Remotie. De auteurs staan met hun boek aan de basis van wat vanuit een HR context kan en moet uitgroeien tot een maatschappelijk debat. 

Het uitnodigen van Bob en Tanja als spreker over dit onderwerp is een absolute aanrader en een eye opener."
 
namens Toastmasters Atomium, Paul Bosqué 
 
 


17/02/12 - Lezing bij de provincie Antwerpen en Expert Academy

Expert Academy en de Provincie Antwerpen sloegen de handen in elkaar en organiseerden een lezing over Remotie. Geen overrompeling deze keer, wel een zeer geïnteresseerd publiek met pertinente vragen en opmerkingen. 
 
Iedereen was het er over eens dat als het protest (en de stakingen) tegen de optrekking van de pensioenleeftijd achter de rug zijn, dan nog het echte werk moet beginnen. Want hoe ga je mensen langer aan het werk houden?
 
"Na het protest tegen de pensioenhervorming begint een nog belangrijkere discussie : langer werken, hoe doe je dat?"
 
Wat zijn de gevolgen voor de leeftijdspiramide van een bedrijf? Want als mensen langer aan het werk blijven, kan je een tijdje geen nieuwe (jongere) personeelsleden in dienst nemen (tenzij je bedrijf spectaculair groeit, maar dat is niet evident in deze economisch moeilijke tijden). Langer werken? Lang niet evident voor werkgevers en werknemers. 


31/01/12 - Lezing bij Xios Hogeschool Hasselt

 “In het kader van de permanente Navorming van het departement Sociaal-Agogisch Werk van de XIOS Hogeschool Limburg heeft Tanja Verheyen een lezing gehouden over haar boek. Dit item is brandend actueel.
 
"Dit thema is ook een must voor studenten Maatschappelijk Werk"
 
Niettegenstaande het taboe dat nog steeds op dit thema rust, komt het veelvuldig voor in België. Dit thema spreekt niet alleen oudere werknemers aan, maar is ook een “must” voor studenten van de Professionele Bachelor Maatschappelijk Werk (zowel voor de maatschappelijk werkers als de personeelswerkers).
 
Ik wens u verder nog heel veel succes met het boek en hopelijk kan ik in de toekomst opnieuw een beroep doen op uw deskundigheid.”
 
                                                                               Ivette Leten, coördinator Navorming en Dienstverlening, XIOS Hogeschool Limburg


5/12/11 - Lezing bij Securex samen met Jef -Ik was een schaap- Staes

Auteur, goeroe, pionier, organisatie-vernieuwings-adviseur, 3D-visionair en nog zovele andere woorden typeren Jef Staes. Ipv zijn nieuwste boek "Ik was een schaap" éénmaal voor te stellen, zocht en vond Jef verschillende bedrijven bereid om het boek te lanceren. Telkens nam Jef een gastauteur mee en bij Securex was het onze beurt, want, zo zegt Jef "onze boeken hebben veel gemeen". Dat klopt.
 
"Carrières zijn als duinen: je weet niet waar ze beginnen en waar ze eindigen"
 
We doorbreken alledrie taboes, we kiezen voor een ander denken voor carrières en organisaties.
 
Jef zegt letterlijk : "In de 2D-wereld* is die loopbaan trouwens voorspelbaar steil. Je klimt zo hoog je diploma het toelaat. Aan het einde van je loopbaan word je bruut van je klif geduwd. Gedaan met werken. Te duur en opgebrand, want je hebt nooit gekozen voor je passie en talent.” Jef pleit daarom voor een duin-loopbaan, waarbij je nooit merkt waar de ene duin begint en de andere eindigt.
Kleurrijker konden wij het niet verzinnen. Zolang de "maatschappelijke dominante opvatting" blijft dat een carrière alleen maar succesvol is als ze altijd in stijgende lijn is, zolang zal het stigma op demotie blijven.  
Jef Staes : "Bob en Tanja zijn er in geslaagd om op een duidelijke manier de vinger te leggen op één van de meest pijnlijke periodes uit iemand zijn loopbaan. Het moment dat een succesvolle loopbaan abrupt wordt gestopt. Het is een moment dat we niet altijd zelf zoeken. Het gebeurt op het meest onverwachte moment. Net zoals bij een ongeval is er een niet voorziene crash en duurt het maanden of zelfs jaren eer we mentaal gerevalideerd zijn. Onze omgeving ziet het niet altijd maar van binnen is alles stuk.
 
Het boek “Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ heeft een titel die de kern raakt van wat we moeten doen. We zijn beland in een tijdperk van hectische veranderingen. Een tijdperk waar mensen niet meer één loopbaan hebben maar waar mensen verplicht, of uit eigen beweging, gaan stappen van de ene naar de andere loopbaan. Voor mij was het zeer herkenbaar en nu heeft het ook een naam: ‘Remotie’. Ik ben echt blij dat twee toffe mensen aan de wieg hebben gestaan van dit schrijfsel … 8-) "
*zie "Mijn organisatie is een oerwoud" en "Ik was een schaap"
Voor meer info : www.eoiacademy.com en www.jefstaes.be
 

8/11/11 - Lezing bij Randstad

Op uitnodiging van Jan Denys van Randstad hebben we een lezing gegeven voor de klanten en personeelsleden van Randstad. Jan poneerde nadien enkele uitdagende stellingen over demotie. Maar het meest opvallende was de projectie van Europees cijfermateriaal over demotie. Daaruit blijkt : demotie is geen marginaal gegeven, ten minste 25% van alle werknemers maakt demotie mee.

Demotie (maar ook promotie) komt meer voor bij degenen die van werkgever veranderen dan zij die dit niet doen.
Demotie (en promotie) komt in België meer voor dan gemiddeld in EU
 
Lees ook onze blog over dit cijfermateriaal : remotie.blogspot.com/2012/02/een-vijfde-van-alle-werknemers.html
  
 


 18/10/11 - Publicatie boek bij Kluwer in Mechelen

Anderhalf jaar nadat we de eerste research uitvoerden ligt het werkstuk in de winkel. Het allereerste exemplaar ging naar onze drie zonen, met een persoonlijke aanhef voor elk van hen.
 
180 aanwezige vrienden, kennissen en geïnteresseerden woonden de lancering bij uitgever Kluwer bij.
 
Ter promotie van demotie
 
Hartelijk dank aan de sprekers : Ivan De Witte (Hudson), Frank Persyn (Kluwer) en het panel : Fons Leroy (VDAB), Katrin Van Bladel (The Coaching Square), Danny Baert (Inter Actieacademie) en moderator Ivan De Vadder.
 
Lees ook de blog van Fons Leroy (VDAB) : fonsleroy.blogspot.com/2011/11/ter-promotie-van-demotie.html
 
 Lees ook onze blog :